Cainele poate fi un partener bun de calatorie, insa trebuie avute in vedere multe aspecte, pentru ca totul sa fie in regula si calatoria sa fie una reusita.
Inainte sa pleci la drum mergi pana la medicul veterinar cu animalul tau de companie. Este foarte important ca acesta sa fie sanatos pentru a se comporta frumos tot timpul drumului. Daca pleci in strainatate asigura-te ca are facute toate vaccinurile de care are nevoie mai ales cel atirabic. Verifica impreuna cu doctorul veterinar daca pasaportul este completat corect mai ales daca pleci in alta tara.
In sine, a lua cainile cu tine in vacanta poate fi o decizie buna – va veti distra mai bine impreuna si vei evita grijile cu privire la cainele lasat acasa / in alta parte. Planificarea calatoriei este insa foarte importanta. Avioanele si masinile nu au fost proiectate in mod direct pentru caini, deci trebuie mare atentie la detalii.
Transportul animalului de companie intr-un transportor special pentru animale poate fi solutia corecta. Animalul se poate simti chiar in siguranta, deci nu ar trebui sa va simtiti rau pentru ca il tineti intr-o „colivie”, pe durata limitata.
Este foarte important sa va asigurati ca, inainte de a fi introdus in transportor, cainele si-a consumat energia in exces. Astfel, va accepta mai bine transportul si se va odihni in acest timp.
Asigurati-va ca nu exista nimic in cusca care sa poata afecta negativ cainele. Lesele si gulerele moi sunt periculoase, pot prezenta pericol de strangulare.
Atitudinea trebuie sa fie mereu una pozitiva! Cusca de transport nu trebuie prezentata drept o inchisoare. Cainelui trebuie sa i se prezinte transportorul. Deschideti usa, lasati-l sa inspecteze totul. Nu il impingeti inauntru, ci indemnati-l sa intre singur. Inchideti usa dupa ce considerati ca animalul este confortabil inauntru. Pastrati energia pozitiva! Evitati sa aveti un ton trist, caci cainele va intelege ca ceva nu este in regula.
Daca ati plecat cu masina cu cainele in transportor, la 15 minute de la plecare reveniti la el, salutati-l, vorbiti-i cu aceeasi atitudine pozitiva, fara a-l scoate din cusca.
A folosi un astfel de transportor pentru caine in masina este in general o idee buna, caci veti evita sa fiti distras de caine in timp ce conduceti. Drept rezultat, va fi o calatorie sigura pentru toti cei din masina, inclusiv pentru caine! Sa nu uitam ca un caine liber in masina poate fi accidentat grav – in caz de frana brusca sau alt incident in trafic, cainele poate suferi rani grave.
Cainii pot avea rau de miscare, deci este indicat sa nu ii hraniti prea mult inainte de calatorie. De asemenea, nu hraniti cainele in timpul deplasarii. Mult mai indicat este ca acesta sa manance intr-o pauza, eventual o mica gustare bogata in proteine. Apropo de pauza, atunci este un moment bun si pentru ceva miscare, joaca, pentru un nou consum de energie. Cainele nu trebuie lasat in masina singur, nici macar cu geamul semi-deschis. In timpul sezonului cald, interiorul masinii se transforma rapid intr-un cuptor, ceea ce duce la deshidratarea rapida a cainelui.
Daca alegeti transportul cainilor cu avionul, trebuie in primul rand sa verificati la operatorul aerian ce reguli sunt impuse (pot diferi de la o companie la alta). Cainii se transporta in general in custi speciale si este bine sa mergeti la aeroport direct cu animalul intr-o astfel de cusca de transport. Veti evita astfel stresul cainelui intr-un mediu agitat, stresant, asa cum este orice aeroport. La fel ca in cazul transportului cu masina, asigurati-va ca animalul nu merge cu stomacul plin. Cu cat mai putin timp inainte de decolare, este bine sa aiba acces si la „toaleta”. Apoi, pe durata transportului este important sa aiba acces la apa, mai ales daca este un zbor mai lung. Si tot la fel ca in cazul transportului cu masina, nu uitati sa-i consumati energia inainte de a-l inchide in cusca.
Inca ceva foarte important: daca nu este permis ca animalul sa ramana alaturi de stapan in cabina avionului si trebuie sa calatoreasca in spatiu separat, evitati sa va luati la revedere intr-un mod dramatic. Cainele trebuie sa inteleaga mereu ca totul este in regula, deci stapanii trebuie sa fie calmi, linistiti, cu o atitudine relaxata si pozitiva. Cesar Millan nu recomanda sa administrati cainelui medicamente de sedare / calmare. Totul trebuie sa fie natural, prin atitudine! Mai degraba, pentru a-i creste gradul de confort si relaxare, oferiti-i cainelui jucaria preferata sau paturica preferata.
Daca mergeti la hotel cu cainele, din nou asigurati-va ca hotelul ales accepta animale. Incercati sa il faceti mereu pe caine sa fie linistit, sa evite latratul in camera sau in spatiile comune. Atentie, intr-un mediu nou, cu oameni noi, cainele poate fi usor dornic de a latra la necunoscuti. Este normal, dar trebuie din nou sa-l descurajati nu prin cearta, ci printr-o atitudine relaxata, dar ferma.
Stapanul trebuie sa intre primul in camera de hotel. Cainele trebuie sa astepte intr-un anumit loc, la intrare, pana cand stapanul despacheteaza, face un dus sau orice altceva mai este necesar. Daca lasati cainele sa faca ce doreste, el va considera ca poate prelua controlul. Abia cand ati terminat lucrurile importante, initiati o activitate comuna.
In acest mediu nou al calatoriei, cainele poate intra in contact cu mirosuri noi, alimente etc. Aveti mare grija, fara a-l stresa pe caine. Daca aceasta calatorie este realizata in preajma unor Sarbatori, este posibil sa fie multa agitatie pe strazi, multe lumini, zgomote… un mediu ce il poate afecta negativ pe caine. Asigurati-va ca animalul este mereu langa stapan si ca nu mananca din greseala alimente ce ii pot dauna.
Desigur, nu uitati ca exista si varianta de transport specializat pentru caini, din Romania spre multe state europene si retur, in cele mai bune conditii de siguranta si confort.